Reacties deelnemers echtparendagen

"Het mooie vond ik dat de meeste mensen die ik gesproken hebt toch voor hun huwelijk gaan ...en erin geloven dat er een weg van herstel is. "

"Deze dag was voor mij een aanmoediging om me echt toe te wijden aan mijn vrouw en kinderen. "

"Super dat deze dagen bestaan! En dat we handvaten kregen. Het is een verdrietig onderwerp maar fijn dat wij ook hoop kregen. "

Lees meer reacties

Verslag echtparendag 23 november 2019

Op zaterdag 23 november 2019 organiseerden wij weer een echtparendag. 24 stellen namen daaraan deel. Stellen die voor het eerst deze dag bezochten, luisterden naar de lezing over 'Herstel van vertrouwen'. Andere stellen volgden het programma 'Opnieuw verbinden' van Ferdinand Bijzet. Een echtpaar vertelde hun verhaal over verslaving en herstel en er was volop ruimte om met zijn tweeën én in kleine groepen verder te praten.

Aan deze dag werkten mee:


Na afloop van elke echtparendag vragen we aan deelnemende echtparen om hun reactie. Met hun toestemming delen we een aantal van de reacties die we binnenkregen:  

Met de nodige angst kwam ik voor de eerste keer naar jullie echtparendag, bang voor wat zou volgen. Echter voelde ik veel liefde, warmte en begrip. Voor het eerst kon ik openlijk praten zonder een gevoel van schaamte. De warme begrijpende blik die ik 's morgens kreeg bij een kop koffie gaf me kracht om niet terug te keren naar mijn wagen. Zelf zijn we niet gelovig en initieel hadden we onze twijfels of dit geen issue zou zijn. Echter heb ik dit op geen enkel moment ervaren als een "probleem". Meer nog, het voelde aan als een toegevoegde waarde. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Het was een dag waar de Hoop op Herstel mij omringde. Een plek waar ik mezelf mag zijn, waar niemand veroordeeld wordt. Een veilige omgeving waar ik mag zijn wie ik ben op dit moment. De dag gevuld met Gods Liefde voor gebroken harten en er een weg is van herstel. God is aan het werk.. ook in onze vuilnisbelt. De liefde en passie die jullie als team van kostbaar vaatwerk uitstralen is zo liefdevol en warm.. daar dank ik jullie voor. De lezing van Wilbert heeft veel losgemaakt. De achtbaan waar we al jaren inzitten en niet wisten hoe we eruit konden was heel herkenbaar. De putgesprekken.. heel mooi en herkenbaar. Tijd nemen om elkaar ook in die put te ontmoeten. We gaan in ieder geval leren om allebei vanuit ons eigen hart met elkaar te communiceren om zo ook onze emoties met elkaar te gaan delen en elkaar weer echt te gaan leren kennen. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Ik heb de dag als zeer positief ervaren fijne gesprekken gevoerd Een veilige en open sfeer Heel veel nuttige informatie wel emotioneel vermoeiende dag,advies om even rustig ergens na te praten aan het eind van de dag is heel goed om alles nog even rustig te laten bezinken. Ik heb ervan geleerd dat het heel belangrijk is om op een goede manier met elkaar in gesprek te gaan en beter je gevoelens onder woorden te brengen en vooral goed naar de ander te luisteren. Ik had mij al aangemeld voor therapie en ben er wel van overtuigd dat dat een goede stap is na de groepsgesprekken en het advies gesprek. Ik heb naar aanleiding van het adviesgesprek besloten het ook aan mijn kinderen te vertellen. Dat was wel een spannend moment, maar ook heel bevrijdend en ik voelde mij ook erg gesteund. (man, eerste keer echtparendag)

Een fijne dag, vol herkenning, respect. Het riep wel weer pijn op, voelde mijn muur enorm deze dag, maar door de verhalen van anderen - oa het ervaringsverhaal, en de groepsgesprekken -  had ik de volgende dag, voor het eerst sinds ik het weet dat is 1 jaar,...een sprankje hoop dat ik mezelf niet verloochen als we voor de relatie gaan....  Ik heb geleerd dat ik niet de enige in deze situatie ben. Beetje inzicht in verslaving gekregen. We gaan in relatie therapie en ik wil zelf nog bij een vrouwen groep gaan. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Heel bijzonder om omringd te zijn door mensen met dezelfde problematiek. Wist niet goed wat te verwachten. Ik heb de dag als heel positief ervaren in de zin dat er zo'n goede energie was. En ben met een heel positief gevoel naar huis gegaan. De ervaring van het delen met mensen met zelfde soort problemen en hoe zij vechten samen voor hun relatie is mooi om te zien en geeft een heel fijn gevoel.Het geeft hoop dat mijn man er ook misschien voor kan vechten. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Het was integer, warm, emotioneel, verrijkend. (man, eerste keer echtparendag)

Voor ons als stel is de echtparendag een waardevol moment in ons proces van herstel. We vinden er herkenning, erkenning en handvatten voor het groeien in onze relatie. Hoe geloof en de liefde van God betrokken wordt in het programma van zo'n dag maakt het een schuilplaats. Even kunnen loslaten dat de meeste mensen in je omgeving het niet weten, want daar weet iedereen waarom je er die dag bent. (vrouw, tweede keer echtparendag)

Het was heel heftig om naar deze dag toe te gaan en ons te scharen bij lotgenoten. Heerlijk om vrijuit te kunnen praten en de herkenning te voelen. De sfeer was geweldig, intiem, dicht bij elkaar. Ook het vanuit het geloof denken voelde als een grote steun. Veel geleerd van de lezingen. Als het ons wordt gegeven hopen we vaker te komen. Het onbegrijpelijke wonder dat er herstel kan zijn vond ik zo mooi. Op het moment voel ik alleen maar pijn, wanhoop, wantrouwen en al die negatieve gevoelens. Ook dat we er samen mee aan de slag moeten vond ik belangrijk om te horen. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Ik onderschrijf wat mijn vrouw zegt. Mijn vrouw. Het is een wonder dit te kunnen typen, net zoals ik het als een wonder heb ervaren om samen deze dag te bezoeken. Het voelde als een warm bad. Tegelijk heb ik weer heel diep ervaren wat mijn wangedrag (zwak uitgedrukt) heeft kapotgemaakt. Het moment waarop de vaas kapot werd gegooid, sneed door mij heen. Het was ook fijn om in een klein groepje te luisteren en te praten. De uitleg van de 'acht' heeft me geleerd dat mijn vrouw er niet bij is gebaat dat, wanneer zij in de aanvallende houding is, ik haar tegemoet denk te komen door daar zelf scheppen bovenop te doen. Het gaat erom het onderliggende gevoel te bereiken. Maar om dat in praktijk te brengen - ga er maar aan staan. Wat ook helder is gezegd, is dat mijn vrouw behoefte heeft aan een man. Een echte man. Niet met praatjes, maar met daden. Ze wil geen knecht en geen slaaf die zich dood werkt, maar een man die voor haar voelt en dat laat blijken. Aansluitend bij mijn vrouw: daar moeten we samen mee aan de slag. (man, eerste keer echtparendag)

Deze dag was voor mij veilig. Sinds de ontdekking heb ik me eigenlijk alleen maar onveilig gevoeld en op deze dag voelde ik me heel veilig. Zoveel (h)erkenning. Vooral de groepssessies hebben veel losgemaakt. (vrouw, eerste keer echtparendag)

Het was goed om weer een klein beetje te kunnen verbinden met mijn partner. We beseffen ons opnieuw dat er nog veel 'werk' verzet moet worden om weer echt een relatie met elkaar te hebben. (vrouw, meerdere keren echtparendag)

Ook al was het de 4e maal dat we deelnamen aan de echtparendag toch was deze echtparendag weer een verrijking. Ik voelde me weer sterk verbonden met de deelnemers omdat we allemaal hetzelfde beleven. Soms is het verhaal verschillend maar toch zo gelijkend. Het is intens. Er is verdriet maar er is ook hoop. Herstel van de relatie is echt mogelijk. (vrouw, meerdere keren echtparendag)

Het was een zeer goede dag. Ik kijk er uiteraard met gemengde gevoelens op terug, omdat het zo verdrietig is dat deze dagen moeten bestaan. Tegelijkertijd is het zo mooi om te zien hoe echtparen toch willen vechten voor hun relatie. En horen hoe God in de gebrokenheid van een huwelijk toch kan werken, houd me op de been. Ga zo door met dit zo goede werk!! En heel heel hartelijk dank voor wie jullie zijn. God gebruikt mensen om anderen te helpen. Zo mooi! Jullie steun is onmisbaar.
Het was verhelderend, bemoedigend, confronterend. Al met al best heftig. Verhelderd in de zin van meer inzicht in de verslaving, het herkennen van allerlei dingen daarin. Confronterend in het zien van hoe diep het zit en hoe lang het al aanwezig was. Ook confronterend in het zien van de hoe de huidige situatie is. en wat nog zal moeten volgen. Maar ook verhelderend voor mijzelf waardoor een stuk groei plaats vond. Waarna ook weer een dal volgde.. Een stukje sterker worden in mijzelf maar ook een stuk dal door het verdriet en de pijn, als gevolg van de opgelopen schade. Troost om te zien en te horen bij Wie we mogen schuilen. Bemoedigend om het verhaal te horen, dat het ook echt beter worden kan. (vrouw, eerste keer echtparendag)


Willen jij en je partner ook deelnemen aan een echtparendag? 
Kijk hier voor meer informatie.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter