Op de hoogte blijven?

wolken met zon

Sta op en schitter

Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik via mijn laptop aan het kijken was naar de rechtstreekse uitzending van de EO jongerendag. Ik was onder de indruk van wat ik zag: de liederen, de boodschap, de jongeren. Wat geweldig dat zoveel jonge mensen God aanbidden en horen over Zijn liefde voor Hem. Terwijl ik daarnaar keek, zag ik aan de linkerkant van mijn scherm allerlei Twitterberichtjes binnenkomen over de EO jongerendag. Er zaten hele mooie berichtjes tussen, maar ineens zag ik dat er ook berichten tussen zaten die helemaal niet zo mooi waren. De kleine fotootjes en teksten waren erop uit om mensen te verleiden om pornosites te bezoeken. Ik was verbaasd, boos en ook wel verdrietig. Ook op deze plek - terwijl er zoveel moois gebeurde in Arnhem en we daar via internet getuigen van konden zijn - wurmde de seksindustrie zich ertussen. Even werd ik overvallen door een gevoel van moedeloosheid. Houdt het nooit op? Deze duistere wereld lijkt overal aanwezig.

Voordat ik de seksverslaving van mijn man ontdekte, had ik nauwelijks besef van deze duistere wereld. Pas daarna gingen mijn ogen daarvoor open. Die duistere wereld was een realiteit! En ik herinner me nog dat ik toen - temidden van alle gevoelens van boosheid, pijn en walging - ook dit gevoel had: verbazing omdat mijn man al jarenlang kennis had van deze wereld. Hij kende de gebruiken, de 'taal', de plaatsen... en dat allemaal terwijl ik naast hem leefde en van niets wist. En het leek wel of - na de ontdekking - die duistere wereld ook míjn leven was binnengedrongen. Als ik op straat liep en de billboards zag, als ik alleen was en al die herinneringen naar boven kwamen, als we samen waren en elke blik, gebaar of woord de beelden kon oproepen. Het voelde alsof die duisternis ineens overal was en ik werd erdoor overweldigd. De wereld van vóór de ontdekking leek een sprookje, en daarna was werkelijk alles bezoedeld.

Misschien herken je dat wel en voel ook jij je soms overweldigd door de enorme invloed die deze duistere wereld kan hebben. Je kunt er moedeloos van worden. Zó moedeloos dat je nauwelijks kunt geloven dat er mannen zijn die wél rein zijn, of dat jouw man ooit van zijn verslaving af kan komen. Zó moedeloos dat je nauwelijks nog kunt geloven in herstel, of dat er ooit een dag zal komen waarop je geen pijn meer hebt. Je kunt zelfs zo moedeloos zijn dat je maar meegaat in de verslaving en nauwelijks nog grenzen stelt. 
En weet je; gedachten als deze herkennen we waarschijnlijk allemaal. Of je man nu verslaafd is, of niet meer. Of je samen aan herstel werkt, of gescheiden bent: we hebben allemaal te maken gehad met de duistere kanten van seksualiteit en we worden allemaal geconfronteerd met de gevolgen daarvan.

En daarom wil ik je bemoedigen, met dezelfde tekst die centraal stond tijdens die EO jongerendag van jaren geleden, en die ik hoorde terwijl al die berichtjes van de seksindustrie mijn laptopscherm binnenkwamen. Het is deze:

Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER. 
Duisternis bedekt de aarde en donkerte de naties, maar over jou schijnt de HEER, zijn luister is boven jou zichtbaar. (Jesaja 60: 1 en 2 )

Ik weet het wel: wij voelen ons meestal niet zo schitterend. Integendeel zelfs: als je man seksverslaafd is of is geweest, dan kun je jezelf waardeloos en lelijk voelen. Maar wat je voelt, is niet altijd gelijk aan de waarheid. Ik geloof dat Gods woord de waarheid is. En als wij bij Jezus horen, dan is Hij degene die ons onze identiteit verschaft. Wij zijn kostbare dochters van de Allerhoogste, en daarom kunnen wij schitteren.

Jezus is het Licht, de Waarheid, het Leven. Als we bij Hem horen, dan leven ook wij in het Licht en in de Waarheid. Dan kun je dus leven temidden van een duistere wereld. Temidden van al die rotzooi die er in de wereld is, al die duisternis die er in jouw verleden geweest is, al die zonden die er misschien nog zijn in je relatie als gevolg van de verslaving. Maar jij staat in het Licht, over jou schijnt de Luister van de Heer. Jij behoort niet tot de duisternis. Jij behoort tot het Licht!
Tijdens de EO jongerendag werd dat prachtig in de praktijk gebracht. Iedereen kreeg een breeklicht. De zaal was helemaal donker, maar iedereen deed dat licht aan en overal zag je kleine lichtjes. Zo is het met ons ook. Temidden van al die duisternis waarin we leven in de wereld, of waarin jij leeft in je gezin, kun jij leven in het Licht.

Heel concreet zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen:

  • dat je er voor kiest om niet langer te geloven in de leugens over jezelf, maar dat je ervoor kiest om je te laten vullen met Gods waarheid over jou. Kijk naar jezelf met Gods ogen!
  • dat je geen genoegen neemt met zonden en leugens in je relatie en niet langer meegaat in verslavingsgedrag. Spreek de waarheid en ga grenzen stellen!
  • dat je open en eerlijk bent over wie jij zelf bent. Dus niet: gevoelens wegstoppen, maar je pijn, angst, verdriet en boosheid aan het Licht brengen.
  • dat je hoop houdt. Jij wandelt in het Licht; God is met je. Misschien zie jij alleen maar duisternis om je heen, maar als Hij naar jou kijkt, dan ziet Hij zijn luister die over jou schijnt. Richt je blik op God; dat geeft echte hoop!

En probeer dan te beseffen dat jij niet afhankelijk bent van wat je man wel of niet doet. Je bent niet totaal machteloos als je man er nog niet voor kiest om te breken met zijn verslaving. Jij mag afhankelijk zijn van God. En Hij zegt tegen jou: jij bent Mijn geliefde dochter, over jou schijnt Mijn luister. Sta op en schitter.

Je mag dus opstaan. In beweging komen. En voor ieder van ons betekent dat weer wat anders. Voor de een betekent dat grenzen aangeven, voor een ander op zoek gaan naar je werkelijke identiteit. Voor weer iemand anders dat je zoekt naar bevrijding uit je bitterheid of dat je jezelf gaat uitstrekken naar anderen en iets gaat delen van de hoop en troost die je zelf ontvangen hebt. Wij zijn Gods geliefde dochters; Zijn Licht schijnt op ons. En dat licht is zoveel sterker dan de duisternis.

Anita 

Wil je op dit blog reageren? Dat kan. Klik hier voor het reactieformulier.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter