Op de hoogte blijven?

afbeelding van een hart - seksualiteit gaat om intimiteit

Waarom prostituees niet kussen

Met een vreemde mengeling van interesse, bewogenheid en afschuw luisterde ik naar het verhaal van Amber. Ze was vermomd om herkenning te voorkomen en was in gesprek met de presentator van het EO-programma ‘Jong’, die zijn verbazing over haar leefwereld maar moeilijk kon verbergen. Vanaf het moment dat ze 18 jaar oud was geworden, was ze begonnen met werken in de seksclub met 'de mooiste meisjes van Amsterdam'.

Vol trots toonde ze de kleine kamer met het grote bed en vertelde over het werk wat ze nu al een aantal maanden deed. 'Wat is je meest vervelende ervaring hier?' vroeg de presentator. Amber moest even nadenken en vertelde toen dat klanten het vaak niet leuk vonden als zij duidelijk maakte dat ze niet wilde kussen. 'Kussen is te intiem', vertelde ze. 'De rest kan ik wel afsluiten als ik met een man ben, maar kussen... nee, dat komt te dichtbij'.

Amber is er duidelijk over. Ze moet zichzelf kunnen afsluiten als ze seks heeft met haar klanten. Terwijl haar emoties en gedachten op slot gaan, is haar lichaam aan het werk. Kussen hoort daar duidelijk niet bij. Kussen is te intiem en de seks die Amber heeft, heeft niets te maken met intimiteit.

Mensen zijn in staat om seks los te koppelen van intimiteit. Seks kan los verkrijgbaar zijn en hoeft dus niet per se verbonden te worden te worden met liefde, geborgenheid en vertrouwen. Dat geldt niet alleen voor Amber of voor anderen die werkzaam zijn in de seksindustrie, het kan ook gelden voor ‘gewone’ mensen. Misschien ook wel voor jou. Als jij bijvoorbeeld gewend bent om wel je lichaam te delen met je man, maar niet je hart, dan heb je seks eigenlijk ook losgekoppeld van intimiteit. Als jij niet jezelf en je gevoelens kunt of durft te delen met je man, maar wel seks met hem hebt, dan is seks ook bij jou ‘los verkrijgbaar’.
Als jij jezelf hierin herkent, weet dan dat je niet de enige bent. Regelmatig horen we verhalen van vrouwen die een huwelijk hebben met een aan seksverslaafde man, waarin geen enkele intimiteit meer is. Geen vriendelijke woorden, geen liefdevolle blik, geen oprecht interesse, geen goede gesprekken, geen veilige aanrakingen, maar wel seks. Seks uit angst, onder dwang, uit schuldgevoel. Of ‘los-verkrijgbare’ seks die het diepe verlangen naar liefde, aandacht en gezien-worden voor een aantal momenten stilt.

Maar wist je dat seks die losgekoppeld is van intimiteit, liefde en vertrouwen beschadigend is en verwijdering tot gevolg heeft? Gary Chapman zegt zelfs: ‘seks zonder liefde schept verbittering en uiteindelijk vijandigheid’. En zo heeft God het niet bedoeld. Onze diepste behoefte in een huwelijksrelatie is het beleven van werkelijke intimiteit met de ander. Het door elkaar gekend, aanvaard en geliefd worden. De betekenis van het woord ‘gemeenschap’ in de Bijbel is niet voor niets: ‘de ander bekennen’, jezelf onthullen, kwetsbaar zijn. Dat is waar het in seksualiteit om draait: het werkelijk kennen van elkaar; van binnen en van buiten, met alle mooie, maar ook met de moeilijke dingen, in alle kwetsbaarheid en omgeven door aanvaarding en vertrouwen. Pas dan is seksuele gemeenschap echt één worden en schept het verbinding met de ander.

Voor een goede seksuele relatie – of voor herstel van je (seksuele) relatie - is het dus nodig dat je gaat werken aan intimiteit. Neem de tijd voor elkaar, deel je hart en verlang ernaar om het hart van je man te leren kennen. Leer om je kwetsbaar op te stellen en gevoelens van pijn, angst, boosheid en verdriet niet te verbergen, maar juist te tonen aan hem; hij heeft er recht op. Als je op deze manier emotioneel verbonden bent met elkaar, dan is lichamelijke verbondenheid een logisch gevolg. Seksualiteit is dan niet meer ‘los-verkrijgbaar’ maar ‘all-inclusive’. Niet alleen je lichaam, maar je hele hart, al je gevoel, en je hele ‘jij’ mag daarbij aanwezig zijn. Niet ‘uitschakelen’ dus, maar inschakelen juist. En zo samen echt één zijn. Verbonden met elkaar, en samen verbonden met God.
En ja… kussen hoort daar dan helemaal bij.

Anita

Wil je reageren op dit blog? Dat kan. Klik hier voor het reactieformulier.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter